Wartości odżywcze pieczarek
• pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem
• zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania
cholesterolu we krwi
• zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające
ryzyko powstania miażdżycy
• pieczarki są znakomitym źródłem białka
• zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen
w ilościach porównywalnych do innych warzyw
• charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.
Tiamina, niacyna, kwas foliowy czy ryboflawina występują tu obficiej
niż w wielu warzywach
• liczne badania przeprowadzane w ostatnich latach potwierdzają
skuteczność preparatów otrzymywanych z grzybów w hamowaniu
nowotworów żołądka, jelit, piersi czy prostaty
• związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji
komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi
• pieczarki zawierają w swoim składzie związki antyoksydacyjne –
niwelujące wolne rodniki w organizmie
– doskonale sprawdzają się jako dodatek w diecie bezglutenowej