Z pieczarek

Pieczarka już dawno zagościła na naszych stołach w różnych postaciach. Może być nieśmiałą przekąską , wytwornym daniem a nawet dietetycznym deserem. Oto kilka wybranych przepisów.

Smacznego !!!!!

 Pieczarki z grilla

10 średnich pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
125 g serka typu philadelphia (ja używam zazwyczaj \”Twój smak\”)
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
ew. pieprz

Rozpalić grilla.
Cebulę obrać, posiekać.
Pieczarki umyć, wykroić z nich nóżki. Kapelusze lekko posolić, ew. popieprzyć. Nóżki posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, dodać posiekane pieczarki, smażyć aż zmiękną. Trochę posolić, wsypać zioła. Zdjąć z ognia i od razu dodać serek. Dobrze wymieszać. Ew. doprawić do smaku. Nadziać kapelusze i ułożyć na tacce. Piec powoli na grillu aż pieczarki zmienią kolor i zmiękną. Zjadać ze smakiem.

Pieczarki w śmietanie

1/2 kg pieczarek
1 spora cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany (co najmniej 12%)
2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku
2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól

  1. Pieczarki pokrój na plasterki o grubości około 2-3 mm. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej silnie olej, dodaj cebulę, lekko posól, wymieszaj i smaż cały czas mieszając przez 1-2 minuty, aż zacznie się szklić.
  3. Do cebuli dodaj pieczarki (będzie ich dużo, ale nie przejmuj się, szybko się zmniejszą) i smaż na dużym ogniu bardzo często mieszając, tak by uniknąć gotowania się pieczarek we własnym sosie.
  4. Smaż je tak długo, aż cały sos odparuje, a niektóre kawałki będą smakowicie brązowe. Dodaj masło, wymieszaj, kiedy się rozpuści patelnię zdejmij z ognia. Do śmietany dodaj sporą szczyptę soli, dwie łyżki gorących pieczarek, wymieszaj. Tak przygotowaną śmietanę oraz natkę i koperek dodaj do pieczarek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do momentu (nie zapominaj o mieszaniu), aż sos przy krawędziach patelni zacznie się gotować.

CIASTO FRANCUSKIE Z FARSZEM PIECZARKOWYM

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
  • 500 g pieczarek 2 cebule
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju sól pieprz
  • ew. starty żółty ser (2 łyżki)
  • 1 jajko (do posmarowania)

CIASTO FRANCUSKIE Z FARSZEM PIECZARKOWYM

:Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka minut (możesz dodać starty żółty ser). Zostaw do ostygnięcia. Z rozmrożonego ciasta francuskiego wykrój kwadraty. Na środku każdego kładź tyle farszu, by można było wygodnie sklejać brzegi. Utworzone kwadratowe lub trójkątne krokiety posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.